ČSA zvažují prodej vedlejších činností
09.08.2006 - Česká republika
České aerolinie (ČSA) zahájily analýzu vedlejších podnikatelských činností, jejímž výsledkem může být i rozhodnutí o prodeji těchto činností vhodnému investorovi za výhodnou cenu a optimálních podmínek další spolupráce pro ČSA. Tento záměr je v souladu s restrukturalizačním plánem Strategie OK 2006 – 2008, jehož cílem je vyvést ČSA ze ztráty a vrátit hospodaření do černých čísel. Analýza má přezkoumat aktivity ČSA v oblasti carga, duty free a cateringu. Případné výnosy z prodejů těchto činností by měly podpořit změny v core byznysu ČSA, kterým je letecká přeprava osob.
Záměrem odprodat některé vedlejší podnikatelské činnosti se zabývá tým složený ze zaměstnanců ČSA a zástupců investičního a právního poradce. "Zásadním kritériem pro rozhodnutí o prodeji bude cena a optimální dohoda o zajištění spolupráce a služeb pro České aerolinie," uvedl prezident ČSA Radomír Lašák v tiskovém prohlášení. "Tým bude také dohlížet na transparentnost celého procesu a případných výběrových řízení. Je ale možné, že pokud se nerozhodneme pro žádné z navrhovaných řešení, k prodeji vybraných činností vůbec nedojde," doplnil Lašák. Výsledný návrh řešení pro jednotlivé obchodní činnosti by měl být předložen představenstvu společnosti a dozorčí radě v nejbližších měsících, nejpozdějí však do konce roku.
Přehled činností, jež jsou předmětem možného odprodeje:
ČSA Cargo – zajišťuje leteckou přepravu nákladu na pravidelných a charterových linkách ČSA a také provoz moderního cargo terminálu na ruzyňském letišti. Aktivity v oblasti carga nepředstavují hlavní podnikatelskou činnost ČSA, přesto je ČSA největším handlingovým agentem carga na ruzyňském letišti.
ČSA Duty Free – zahrnuje prodej zboží na palubách ČSA a v obchodech Duty Free na letištích v Praze (tři obchody) a v Karlových Varech. Z pohledu ČSA se jedná o doplňkovou činnost, jež nesouvisí s hlavním předmětem podnikaní.
ČSA Catering – zajišťuje výrobu jídel a jejich dodávku na palubu letadel ČSA a dalších leteckých společností. Aktuální trendem je outsoursing cateringu s cílem výrazně snížit náklad na tuto službu.