Mexický Interjet objednal další Superjety

03.03.2015 - Latinská Amerika



Mexická nízkonákladová aerolinie Interjet využila svou opci a závazně objednala dalších deset letadel Suchoj Superjet 100 (SSJ100). Hodnota kontraktu dosahuje v katalogových cenách výše 350 milionů dolarů. Interjet je po Aeroflotu druhým největším provozovatelem letadel SSJ100. V současnosti mexická aerolinie provozuje 12 strojů Superjet 100 a v příštích týdnech má být dodán v pořadí 13. letoun.

Interjet v roce 2011 závazně objednal 15 letadel SSJ100 a na dalších pět kusů si zajistil opci. V roce 2012 na aerosalonu ve Farnborough společnost změnila opci na pět letadel v pevnou objednávku. Ještě v témže roce uzavřel Interjet opci na dalších deset letounů SSJ100, kterou nyní změnil v objednávku. Celkově tak mexický dopravce již závazně objednal 30 letadel SSJ100.

Podle statistik mexického ministerstva dopravy a spojů přepravil Interjet v loňském roce celkem 8,69 milionů cestujících. Z toho 7,81 milionů pasažérů cestovalo se společnosti na domácích spojích, což jí vyneslo pozici jedničky na vnitrostátních linkách před Volaris a Aeroméxico Connect. Společnost Interjet je sice obecně řazená mezi nízkonákladové aerolinie, ve skutečnosti je však hybridním dopravcem, který kombinuje prvky obchodního modelu, jak nízkonákladové, tak i klasické letecké společnosti.

Témata