Americké aerolinie chtějí pravidelné lety na Kubu

18.01.2015 - Latinská Amerika



Americké United Airlines ve čtvrtek oznámily, že plánují otevření pravidelných linek z Houstonu a Newarku do Havany. Společnost své plány potvrdila jen krátce poté, co Bílý dům zmírnil některá hospodářská omezení vůči Kubě. Uvolnění se týká zejména cestování, kdy Američané nebudou potřebovat pro cesty na Kubu z americké strany žádné další povolení. Nově budou moci američtí turisté také používat na Kubě své kreditní karty, což bylo dosud zakázáno.

Mezinárodní letiště José Martího v Havaně (foto: Terry Feuerborn/Wikmedia Commons - CC BY-NC 2.0)

Zahájení pravidelných letů však podléhá schválení příslušných úřadů obou zemí. V platnosti je sice bilaterální letecká dohoda mezi USA a Kubou o letecké dopravě, která byla podepsána v roce 1953. Ta však již neodpovídá potřebám současné doby včetně dohodnutých povolených linek. Z tohoto důvodů je pravděpodobné, že oba státy vyjednají novou leteckou dohodu. United Airlines by podle serveru CNtraveler.com mohla mít výhodu oproti jiným americkým aeroliním. United Airlines totiž drží práva pro lety na Kubu společnosti Pan Am, které získaly spolu s koupí divize Pan Am pro lety do Karibiku a Jižní Ameriky v roce 1991.

USA a Kuba měly historicky tradičně dobré letecké spojení. První linku otevřela společnost Pan Am, která v roce 1929 spojila Key West s Havanou. Později pravidelné lety na Kubu zahájily další americké aerolinie - Delta Air Lines, Braniff International Airways, National Airlines, Eastern Air Lines nebo menší Mackey Airlines. Cubana, která byla založena v roce 1930, provozovala v 50. letech denní spojení z Havany do New Yorku a několik letů denně do Miami. Znárodňování amerických společností po vítězství revoluce na Kubě vedlo k ekonomickým sankcím USA vůči Kubě, což se projevilo i přerušením pravidelného leteckého spojení. V dalších letech byly mezi oběma státy lety již jen příležitostné, kdy se jednalo zejména o humanitární lety.

V roce 1957 nabízela Cubana pět denních letů z Havany do Miami (zdroj: timetableimages.com)

Kuriózní epizodou byla série několika desítek únosů amerických letadel na Kubu, ke které došlo na přelomu 60. a 70. let 20. století. Únosy umožnily nedostatečná bezpečnostní opatření na amerických letištích, kdy nebyly ještě zavedeny detektory kovů. Jen v lednu 1969 došlo k osmi únosům amerických letadel na Kubu. Vlna únosů skončila v roce 1972 poté, co Kuba začala vracet únosce zpět do USA a všichni cestující na amerických letištích musely procházet detektorem kovů.

Od 80. let 20. století se rozvíjejí charterové lety amerických leteckých společností na Kubu. Zprvu se jednalo o ad-hoc lety pro cestovní kanceláře. V posledních letech americké úřady umožnily výrazné navýšení těchto charterů, takže koncem roku 2011 American Airlines, United Airlines, Delta Air Lines a JetBlue vypravovaly na Kubu 25 charterových letů týdně. Další lety připadly na menší specializované aerolinie. Nejvíce těchto charterů díky početné kubánské komunitě na Floridě tradičně míří z Miami do Havany.

Témata