Zahraniční aerolinie chtějí nahradit Cyprus Airways

13.01.2015 - Evropa



V pátek 9. ledna ve 21:15 přistál naposledy na mezinárodním letišti v Larnace letoun Airbus A320 Cyprus Airways. Tím posledním letem s cestujícími byla linka CY337 z Atén. Po 68 letech se tak ukončila často dramatická historie kyperského dopravce. Zatímco již čtyři Airbusy A320 v barvách Cyprus Airways opustily Kypr a odlétly na letiště St. Athan ve Walesu, zahraniční dopravci se začaly zajímat o uvolněný prostor. A zdá se, že mezera po Cyprus Airways bude rychle vyplněna.


Letoun Cyprus Airways v pátek 9. ledna naposledy odlétá z Larnaky na lince do Londýna (zdroj: TheGreatFlyer/YouTube)

Největší ambice má společnost Aegean Airlines, která byla na podzim vážným zájemcem o koupi Cyprus Airways. Řecký dopravce ještě před pátečním zastavením provozu Cyprus Airways oznámil, že od 29. března 2015 zahájí pravidelné lety z Larnaky do Tel Avivu. Linka, která bude provozována denně letouny Airbus A320, patřila k významným spojům kyperského dopravce. Dále Aegean Airlines oznámily, že po dvou letech 31. března 2015 obnoví lety z Larnaky do Kyjeva. Linka má být provovozována třikrát týdně letouny Airbus A320. Podle informací řecké televize ANT1 TV se Aegean Airlines zajímají o lety z Larnaky do Říma, Paříže a Moskvy.

O lety mezi Kyprem a Řeckem má zájem také rumunská nízkonákladová společnost Blue Air, která včera oznámila znovuotevření základny na letišti v Larnace a zahájení letů do Atén a Soluně. Linka do Atén má být provozována denně již od 19. ledna 2015, linka do Soluně pak třikrát týdně od stejného dne. Rumunský dopravce již dnes zahájil prodej letenek na obě nové linky.

Larnaca International Airport
Terminál pro cestující na mezinárodním letišti v Larnace (Foto: Paphoshotelbeach/Wikipedia Commons - CC-BY-SA-3.0)

Zájem o rozšíření letů pravděpodobně bude mít i Ryanair, který vloni rovněž podal nabídku na koupi Cyprus Airways. Zatím se společnost omezila jen na nabídku “záchranného tarifu” pro cestující Cyprus Airways a snížení cen letenek na Kypr. Společnost pravděpodobně nemá v tuto chvíli volnou kapacitu pro nové linky. Dlouhodobě je však Kypr pro Ryanair zajímavý jako základna pro rozšíření letů v oblasti východního Středomoří. Podle serveru Flightglobal.com Ryanair vloni na podzim požádal kyperské úřady o udělení místního osvědčení leteckého provozovatele.

Plány na zachování značky Cyprus Airways na trhu má kyperská vláda. Ta značku a logo od společnosti v závěru loňského roku odkoupila za 1,2 milionu eur. Podle mluvčího kyperské vlády by mohla být na Kypru založena nová letecká společnost. Ta by byla na rozdíl od Cyprus Airways již výhradně soukromou společností. Nicméně nový dopravce by mohl po dohodě s vládou používat značku Cyprus Airways i logo, stylizovaného muflona kyperského.

Témata