Všechny libyjské aerolinie se ocitly na černé listině

11.12.2014 - Evropa



Evropská komise dnes zveřejnila aktualizovanou tzv. černou listinu leteckých dopravců, kterým jsou zakázány lety do Evropské unie. Nově se na seznamu objevily všechny letecké společnosti z Libye. “Nedávné události v Libyi vedly k situaci, kdy úřad pro civilní letectví není schopen plnit své mezinárodní závazky v oblasti bezpečnosti letecké dopravy,” uvedla evropská komisařka pro dopravu Violeta Bulcová. V aktualizovaném seznamu je uvedeno sedm libyjských leteckých společností včetně Afriqiyah Airways, Libyan Airlines a Air Libya.

Libyan Airlines - Airbus A330-200 (foto: Clément Alloing/Wikimedia Commons - CC BY-NC-ND 2.0)

Na aktualizovaném seznamu je 21 zemí světa, u kterých platí zákaz pro všechny registrované společnosti. U Filipín, Gabonu, Indonésie a Kazachstánu jsou uvedeny společnosti, na které se zákaz nevztahuje. Celkem je tak vzdušný prostor EU zapovězen 308 leteckým společnostem z těchto zemí. Dále zákaz platí pro společnosti Blue Wing Airlines ze Surinamu a Meridian Airways z Ghanu.

Podle Bulcové učinily Filipíny, Mozambik, Súdán a Zambie pokrok ve zlepšování bezpečnostních standardů. Ten však nebyl ještě takový, aby bylo možné tyto státy ze seznamu vyřadit.

Na černé listině je také deset leteckých společností, pro které platí zákaz letů do EU pro určité typy letadel. Jedná se o společnosti Air Astana z Kazachstánu, Afrijet, Gabon Airlines a SN2AG z Gabonu, Air Koryo z KLDR, Airlift International z Ghany, Air Service Comores, Iran Air, TAAG Angolan Airlines a Air Madagaskar.

Témata