Cyprus Airways prodaly vládě své logo

11.12.2014 - Evropa



Cyprus Airways informovaly, že začátkem prosince uzavřely s kyperskou vládou dohodu o prodeji svého loga, ochranných známek a práv ke značkám za částku 1,2 milionů eur. Pravděpodobným účelem transakce je ochránit logo a značku společnosti pro případ, že by další vývoj okolo Cyprus Airways byl negativní. Kyperský dopravce používá od 60. let 20. století jako své logo stylizovanou podobu muflona kyperského, který žije v místním pohoří Troodos.

Logo Cyprus Airways (zdroj: Cyprus Airways)

Kyperská vláda vyhlásila letos výběrové řízení na prodej státního podílu v Cyprus Airways, který činí 94 procent. Do uzávěrky, jež byla začátkem září, podalo nezávazné nabídky celkem devět firem. Jako nejvážnější zájemci byly hodnoceny Aegean Airlines a Ryanair. Podle prohlášení kyperského ministra Marios Demetriades z poloviny listopadu jednaní s oběma společnostmi proběhla bez konkrétního výsledku. Irská média tento týden uvedla, že Ryanair již nemá zájem o koupi podílu v Cyprus Airways.

Cyprus Airways - Airbus A320 (foto: RHL Images/Wikmedia Commons - CC BY-SA 2.0)

Cyprus Airways v současnosti mají ve flotile šest letadel Airbus A320 a zaměstnávají 550 pracovníků. Záchranný plán předpokládá další zmenšení flotily na tři letouny a redukci počtu zaměstnanců na 385. Průměrně by mělo dojít ke snížení platů o 12 procent. Z letového řádu společnosti mají dále zmizet všechny ztrátové linky.

Témata