Airbus postaví následovníka letadel Beluga

20.11.2014 - Nová letadla



Letouny Airbus A300-600ST přezídvané Beluga, které slouží pro přepravu rozměrných nákladů, získají v příštích letech nástupce. Společnost Airbus oznámila, že zahájila vývoj nového letounu, který Belugy v budoucnu nahradí. Jaké základ pro nový cargo speciál poslouží Airbus A330. Výrobce plánuje využít velkou část konstrukce letadla a řadu komponent. Nově vyvinuta bude příď letounu se sníženým cockpitem a otevíracími vraty nákladového prostoru, horní část trupu a záď letounu s kormidlem.

Z nákladového prostoru je vykládána část křídla pro Airbus A350 XWB (foto: Airbus SAS)

Airbus plánuje, že zatím vyrobí pět exemplářů nového transportního letounu. První stroj by měl být k dispozici v roce 2019. Nové letouny mají postupně do roku 2025 nyní používané Belugy. Těch v současnosti létá celkem pět u dceřiné společnosti Airbus Transport International. Primárně Belugy zajišťují přepravu částí trupu a křídel mezi jednotlivými montážními závody Airbusu.

Vzhledem k rozšíření výrobního programu o letouny A350 XWB je přepravní kapacita letadel Beluga využita na maximum. Nedávno Airbus odstartoval program „Fly 10000“ s cílem navýšit do roku 2017 využití flotily na 10000 hodin ročně. V rámci tohoto programu vybuduje Airbus ve svých závodech zvláštní hangáry, které umožní nákladku těchto letadel i za nepříznivých povětrnostních podmínek.

(foto: Airbus SAS)

Současná Beluga, která byla odvozena z letounu Airbus A300, letos září oslavila dvacet let od svého prvního letu v roce 1994. O rok později získal letoun potřebná povolení a zahájil pravidelnou službu pro Airbus. Svou přezdívku Beluga získal letoun podle své charakteristické přídě a trupu, která připomíná bílou velrybu běluhu, jež žije v arktických mořích.

Témata