Ukraine International Airlines žádají vládu o pomoc

25.09.2014 - Evropa



Největší ukrajinská letecká společnost Ukraine International Airlines (UIA) údajně požádala vládu o poskytnutí stabilizačního úvěru v přepočtu ve výši 100 milionů dolarů. Ukrajinská média přinesla včera informaci, že vedení aerolinie odeslalo dopis se žádostí předsedovi vlády Ukrajiny Arseniji Jaceňukovi. Dnes UIA potvrdily, že se obrátily na ukrajinskou vládu s výzvou, aby se zabývala situací leteckých společností v zemi. Podle prohlášení UIA zároveň nabídla řadu opatření, která mohou zachovat životaschopnost letecké přepravy na Ukrajině.

Ukraine International Airlines - Boeing 737-800
Ukraine International Airlines - Boeing 737-800 (foto: Ukraine International Airlines)

Podle UIA je současná situace zcela bezprecedentní v historii samostatné Ukrajiny. Kvůli okupaci Krymu a konfliktu na východě Ukrajiny došlo k výraznému poklesu počtu cestujících. Například UIA zaznamenaly v srpnu 2014 meziroční pokles přepravených cestujících o více než 27 procent. Dramaticky se snížila přeprava mezi Ukrajinou a Ruskem. Okupace Krymu znemožnila UIA nejen létat na tento poloostrov, ale i využívat jeho vzdušného prostoru. Kvůli ruským sankcím nemůže společnost využívat na některých linkách vzdušného prostoru Ruska a musí tuto zemi oblétat, což dále zvyšuje náklady.

Podle UIA se do komplikované situace dostávají také ukrajinská letiště. Zahraniční dopravci výrazně omezily či zcela zastavily své lety na Ukrajinu. Kvůli situaci v zemi rovněž poklesla domácí poptávka po letecké dopravě, což způsobuje citelné ztráty také letištím.

Témata