Rusko zvažuje zákaz přeletů Sibiře

05.08.2014 - Evropa



Ruské úřady v reakci na sankce EU zvažují omezení či úplný zákaz letů evropských aerolinií přes Sibiř. Informoval o tom dnes ruský list Vedomosti. Poslední balík evropských sankcí přímo postihl ruskou nízkonákladovou společnost Dobrolet kvůli jejím letům na okupovaný Krym. Dobrolet tvrdí, že evropské firmy odmítají plnit smluvní závazky. Týká se to zejména pronájmu letadel Boeing 737-800 a jejich údržby. Dobrolet je dceřinou společností Aeroflotu.

Přelet letadla
(ilustrační foto: Alexbrn/Wikimedia Commons)

Podle ruských médií v tuto chvíli probíhají konzultace ruského ministerstva dopravy a ministerstva zahraničí o reakci na sankce EU v oblasti letecké dopravy. Případné přijetí omezení či zákazu přeletů přes Sibiř by zkomplikovalo lety mezi západní Evropou a Dálným východem. Doba letů by se totiž prodloužila kvůli nutnému obletu ruského území. Náklady evropských aerolinií by tak vzrostly řádově o stovky milionů eur.

Přelety Sibiře podléhaly od dob Sovětského Svazu zvláštnímu zpoplatnění. Část přijmů z těchto plateb měla ruská letecká společnost Aeroflot. V roce 2011 Rusko po dlouhodobé kritice ze strany EU souhlasilo se zrušením těchto diskriminačních poplatků, které byly účtovány pouze zahraničním dopravcům. Od 1. ledna 2014 jsou leteckým společnostem účtovány za přelet Sibiře pouze transparentní poplatky v souladu s mezinárodními dohodami.

 

Témata