Alitalia navýší kapitál o čtvrt miliardy eur

27.07.2014 - Evropa



Italská letecká společnost Alitalia získá nový kapitál. Její akcionáři odsouhlasili na pátečním zasedání navýšení kapitálu až o 250 milionů eur. Navýšení se nezúčastní koncern Air France-KLM, který v aerolinii drží sedmiprocentní podíl. Cílem zvýšení kapitálu je udržet Alitalii v bezproblémovém chodu do plánovaného kapitálového vstupu Etihad Airways.

Alitalia - Airbus A330 (foto: Alitalia)

Arabská aerolinie plánuje převzetí podílu ve výši 49 procent. Oba dopravci v posledních měsících vyjednávali o dohodě. James Hogan, šéf Etihad Airways, uvedl, že očekává podpis finální dohody ještě tento měsíc. Ztráta Alitalia se v loňském roce více než zdvojnásobila, když společnost skončila v minusu 569 milionů eur. Uvedl to v pátek šéf aerolinie Gabriele del Torchio.

Očekává se, že kapitálový vstup Etihad Airways přinese větší orientaci na dálkové trasy, což by mělo vést k menší závislosti Alitalie na vnitrostátních a evropských linkách, které jsou zasaženy konkurencí nízkonákladových aerolinií. Součástí předběžné dohody s Etihad Airways je restrukturalizace italské společností spojená i s rušením pracovních míst.

Témata