Vůdce KLDR se nebojí létání, proletěl se v Iljušinu Il-62M

07.04.2014 - Asie & Austrálie



Severokorejský diktátor Kim Čong-un očividně strachem z létání na rozdíl od svých předchůdců netrpní. Místní deník Radong Sinmun otiskl minulou středu fotografii, jak Kim Čong-un vystupuje z letounu Iljušin Il-62M. Další snímek pak zachycuje diktátora v rozhovoru před letounem. Podle serveru NKnews.org, který se zaměřuje na zprávy ze Severní Koreje, se Kim Čong-un vydal letecky na sever k hranici s Čínou k hoře Pektusan. Komunistická propaganda označuje horu za rodiště jeho otce Kim Čong-ila.

Severokorejší diktátoři, kteří se tradičně snaží vystupovat na veřejnosti rozhodně a neústupně, dosud nedokázali skrýt svůj strach z létání. Již zakladatel severokorejské dynastie Kim Ir-sen preferoval pro své cesty speciálně upravený vlak, se kterým jezdil i na zahraniční návštěvy. Připomeňme, že i na návštěvu Československa přejel Kim Ir-sen v roce 1984 vlakem. Strach z létání měl také jeho syn a následník Kim Čong-il, kterým ve svém pancéřovaném vlaku v roce 2011 i zemřel.

Severokorejský Iljušin Il-62M, který je provozován ve VIP úpravě (foto: Luc Willems/Wikipedia)

Severokorejská letecká společnost Air Koryo provozuje dva letouny Iljušin Il-62M ve VIP úpravě, které jsou určeny pro vládní lety. Oba stroje byly vyrobeny ve 2. polovině 80. let 20. století. Ve své flotile má Air Koryo další dva Il-62M, které jsou určeny pro komerční lety. Od loňského roku mají severokorejské Il-62M na obchodních letech zakázán vstup do čínského vzdušného prostoru. Samotná Air Koryo je od roku 2006 na tzv. černé listině dopravců EU.

Témata