Holiday Czech Airlines uzavřely dohodu s Iceland Express

02.03.2012 - Česká republika



Společnost Holiday Czech Airlines včera uzavřela dohodu s Iceland Express o zajištění provozu tohoto islandského nízkonákladového dopravce. Letouny Holiday Czech Airlines budou podle dohody v příštích třinácti měsících (až do 30. dubna 2013) létat na pravidelných linkách i na většině charterů Iceland Express. Hodnota kontraktu se pohybuje ve stovkách milionů korun a pro Holiday Czech Airlines znamená islandský byznys zhruba čtvrtinu jejich ročního obratu.

Skarphedin Berg Steinarsson a Jan Čejka
Skarphedin Berg Steinarsson, výkonný ředitel Iceland Express, a Jan Čejka, předseda představenstva Holidays Czech Airlines

Holiday Czech Airlines vyčlení pro zajištění letů Iceland Express dva letouny Airbus A320, přičemž během krátké islandské letní sezóny budou ve službách islandské aerolinie létat až tři A320. „Kromě letadel svému islandskému partnerovi poskytujeme i zkušené posádky – piloty a palubní průvodčí - a zprostředkováváme profesionální technickou údržbu letadel, a to nejen v Praze, ale také na Islandu,“ uvedl Jan Čejka, předseda představenstva Holidays Czech Airlines. Na letišti v Keflaviku bude působit pět zaměstnanců Czech Airlines Technics, kteří zajistí potřebný servis. Vedle přímých letů z Reykjavíku zajistí Holiday Czech Airlines také lety z Akureyri, které budou v provozu od poloviny srpna do září.

Obě společnosti navázaly spolupráci vloni v listopadu, kdy britské Astraeus Airlines nečekaně ukončily provoz. Zástupci Iceland Express hodnotily na včerejší tiskové konferenci dosavadní spolupráci s Holiday Czech Airlines velmi kladně. „Od té doby, co pro nás létají Holidays Czech Airlines, výrazně narostla přesnost a pravidelnost našich spojů. Od loňského listopadu tento dopravce pro Iceland Express realizoval již více než 400 letů. Pokud byly během tohoto období některé linky zpožděné, příčinou bylo jedině špatné počasí,“ uvedl výkonný ředitel Iceland Express Skarphedin Berg Steinarsson.

Holiday Czech Airlines a Iceland Express
Zástupci Holiday Czech Airlines a Iceland Express na ruzyňském letišti

Výsledkem spolupráce Holiday Czech Airlines a Iceland Express bude i nová sezónní pravidelná linka z Reykjavíku do Prahy, o které jsme informovali v polovině února. Nová linka bude v provozu od 20. června do 29. srpna 2012 jednou týdně vždy ve středu, přičemž Iceland Express nyní zvažuje prodloužení provozu na další měsíce. Podle Stanislava Zemana, výkonného ředitele pro letecký obchod, marketing a řízení produktu Letiště Praha, se jedná o historicky první přímé pravidelné spojení Prahy s islandskou metropolí. Konečná cena zpáteční letenky z Prahy do Reykjavíku začíná na 8350 Kč.

Počet českých turistů přijíždějících na Island rychle roste, přičemž většina příjezdů se koncentruje do krátké letní sezóny. Podle Stanislava Zemana dosud létali turisté z Prahy s přestupem, významná část také využívala spojení Iceland Express z Berlína. Naopak cestujícím z Islandu se díky pravidelné lince vedle návštěvy České republiky nabízí také využití sítě Českých aerolinií především na linkách do východní a jižní Evropy.

Foto: 2x autor

Témata